luni, 15 octombrie 2007

Cozonac melcisori cu nuca (sau cacao)

COZONAC-MELCISORI CU NUCA SAU CACAO -reteta Alis-forum culinar.ro

MAIA:
25 g drojdie proaspata,1 lingurita zahar,4 linguri apa calda,1 lingura faina

ALUAT :
200ml apa calduta,100 gr zahar,500 gr faina(la temperatura camerei),2 oua + 1 galbenus(la temperatura camerei),150 g unt topit si caldut,1/2 lingurita sare,1 plic zahar vanilat,coaja rasa de la o lamaie,3 linguri ulei


UMPLUTURA:

200 g unt moale,75 g cacao,300 g zahar,3 linguri apa,1 lingura faina cernuta,1 lingurita scortisoara ,1 lingurita ness caffe,esenta vanilie


sau

se poate umple cu nuca si zahar tos dupa ce in prealabil se unge cu unt topit.(eu asa am facut de data asta)

Se freaca putin untul cu zaharul si apoi se pun celelalte ingrediente.Prima data se face maiaua, care se lasa la crescut intr-un loc caldut. Se amesteca restul de ingrediente pt aluat fara cele 3 linguri de ulei.Apa se pune treptat .Se framanta cu robotul cam 5 minute.Apoi se pune si uleiul si se mai framanta inca 5 minute.Aluatul se pune intr-un vas mai mare,se lasa la crescut 45 de minute intr-un loc caldut.Aluatul trebuie sa fie destul de moale si elastic.


Se imparte in doua si se intind 2 foi. Se pune umplutura dupa care se ruleaza si se taie felii de 4-5 cm.Se pun in tava cu pereti detasabili (26cm) unsa si tapetata cu faina sau intr-o tava dreptunghiulara asa cum am facut eu :) Deasupra se ung cu ou batut.Se mai lasa la crescut 30 minute intr-un loc caldut.Cuptorul se preincalzeste la 200 grade cu vreo 10 minute inainte sa punem tava.Cozonacul se coace insa la o temp. de 180 grade C, timp de 30 min.


OBSERVATIE:

Acelas aluat se poate coace in forma clasica de cozonac, si se poate folosi cu orice umplutura(ca si la orice alt cozonac)!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Unitati de masura



Produse

Grame

Grame

Grame

Grame


1 Cup

1 Ounce(oz)

1 Lingurita

1 Lingura








Praf de copt



4.6 grame

13.8 grame


Bicarbonat de sodiu



4.6 grame

13.8 grame


Unt

227


4.7 grame

14.2 grame


Lapte batut(iaurt moale)

245

30.6 grame per fl oz




Faina alba

125





Faina integrala

120

15 grame per oz

2.5 grame

7.5 grame


Gelatina alba

227

28.38 grame

4.7 grame

14.1 grame


Ulei de masline

216


4.5 grame

13.5 grame


Ulei vegetal (lichid)

218


4.6 grame

14 grame


Unt de alune

258





Orez alb cu bob lung

185





Sare fina de masa

292





Grasime vegetala

205


4.2 grame

12.8 grame


Zahar brun

220


4.6 grame

13.8 grame


Zahar tos

200


4.2 grame

12.6 grame


Zahar pudra

120


2.5 grame

8 grame


Esenta de vanilie

208


4.2 grame

13 grame


Apa

237

29.57 grame




Drojdie uscata

224

28.00 grame